به گزارش پایگاه خبری و تحلیلی «نه وار نیوز» و به نقل از پایگاه خبری و اطلاع رسانی وب دا؛ محمدباقر قوامی، حشرهشناس، با مروری بر اقدامات دو سه سال اخیر درخصوص پشهی آئدس، گفت: در این خصوص در سال ۴۰۱ با تیم ۲۲نفره متشکل از کارشناسان معاونت بهداشت دانشگاه، هر ۱۵ روز نقاط آسیبپذیر مورد بررسی قرار گرفت.
وی با اشاره به پایش استاندارد حدود ۴۵نقطه استان به صورت هفتگی در سال ۴۰۲، گفت: خوشبختانه مواردی از آلودگی به این پشهی مهاجم در استان دیده نشده است ولی با این حال برنامه پایش ما در سالِ جاری با دقت و شدت بیشتری درحال انجام است تا در صورت مشاهده ناقل بیماری، اقداماتِ سرکوبی انجام گیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان ادامه داد: تجزیه و تحلیل دادههای آب و هوایی، بارشهای جوی و پوشش گیاهی در مناطق مدیترانه شرقی، حاکی از این بوده است که گسترش آئدسِ آلبوپیکتوس در سالهای آینده در شمالغرب کشور از زنجان تا ترکیه و سواحل دریای مدیترانه و اطراف خزر خواهد بود.
دکتر قوامی افزود: زنجان منطقهای است که میتواند در ۲۰سال آینده تحت پوشش کامل پشهی آئدسِ آلبوپیکتوس قرار گیرد. بنابراین حساسیت در این خصوص بیشتر شده به ویژه امسال که در این راستا، دستورالعمل جهت اطلاعرسانی و آگاهی عموم شهروندان برای حفاظت و پیشگیری از بیماری به معاونت بهداشت دانشگاه، ارسال شده است.
وی با بیان اینکه موردی از ابتلا به تبِ دنگی در زنجان گزارش نشده است، گفت: متاسفانه منطقه ما مستعد آلودگی است و باتوجه به شرایط اقلیمی و موقعیت جغرافیایی باید بررسیهای لازم درخصوص مراقبتها و پایشها با شدت و دقت بیشتر انجام شود.
این حشرهشناس با بیان اینکه پشهی آئدسِ آلبوپیکتوس سالِ گذشته وارد همسایه شمالی استان زنجان شده است، گفت: این گونه میتواند مناطق ساحلی دریای خزر ازجمله: استانهای گیلان، مازندران و گرگان را آلوده کند و به لحاظ سازگاری با خشکی و سرما، در استان زنجان نیز گسترش یابد.
به گفته دکتر قوامی، برای پیشگیری از بیماری تبِ دنگی، باید به فکر بهسازی محیط و آموزش همگانی بود و همچنین جلوگیری از گزش پشهها با پوشیدن لباسهای آستین بلند، به کارگیری دورکنندههای حشرات (دستمال مرطوب، قلم دافه حشرات) بر مناطقی از پوست که با لباس پوشانده نمیشود، استفاده از پشهبند به هنگام استراحت در فضای باز، نصب توری بر در و پنجرهها، پرهیز از قرارگرفتن در بیرون از منزل به هنگام فعالیت پشه (اوائل صبح و هنگام غروب)، مدیریت پسماندها، پسریزها و آبهای سطحی، از دیگر راههای پیشگیری از این بیماری است.