به گزارش پایگاه خبری تحلیلی نه وار نیوز؛ و به نقل از پایگاه خبری صبحقزوین رویای خانهدار شدن این روزها برای بسیاری از مردم به ویژه قشر ضعیف جامعه از هفت خوان رستم هم عبور کرده و این رویای شیرین جای خود را به کابوس تلخ داده است که هر روز تکرار میشود.
دولتها با طرحهای مختلف هر بار اقدام به انبوهسازی مسکن کردند و هدف هم کمک به صاحبخانه شدن مردم بوده است که برای تحقق این هدف، مشوقها و حمایتهای دولتی لحاظ کردند.
«مسکن ملی» یکی از این طرحهاست که از اواخر دهه ۹۰ کلید خورد اما امروز با چالشهای متعددی مواجه است.
مهمترین چالشی که متقاضیان مسکن ملی مواجه هستند بحث افزایش آورده است؛ در ابتدای پروژه مبلغ ۴۰۰ میلیون تعیین شده بود اما امروز که تقریبا واحدها به مرحله تحویل رسیدهاند، مبلغ درخواستی از متقاضیان به طور میانگین ۶۰۰ میلیون تومان است که سبب گلایه مردم شده است.
با این مقدمه به بررسی وضعیت مسکن ملی در چهار استان قزوین، زنجان، اردبیل و آذربایجان غربی پرداخیتم.
وضعیت مسکن ملی در استان قزوین
مجتبی دائی دائی، مدیرکل راه و شهرسازی استان قزوین گفت: بیش از ۱۱۷ هزار و ۳۲۷ متقاضی نهضت ملی مسکن در قزوین ثبت شده که از این میزان، ۲۵ هزار و ۲۲۲ متقاضی با آورده بالای ۴۰ میلیون تومان تخصیص پروژه شدند و در حال حاضر ۲۵ هزار واحد در قزوین در مرحله ساخت، تکمیل و تحویل است.
این مسئول تعداد واحدهای دارای پروانه را ۲۳ هزار و ۴۲۳ واحد اعلام میکند و میافزاید: ۲۱ هزار و ۵۳ واحد دارای قرارداد مشارکت با بانکها هستند و ۵ هزار واحد آماده تحویل است.
محمد نوذری، استاندار قزوین وعده تحویل ۱۵ هزار واحد ملی مسکن به متقاضیان در استان قزوثین تا پایان سال را میدهد و میگوید: مسکنسازی کار دولت نیست و این اشتباه است که دولت در این طرحها دخالت کند بلکه باید خود مردم در تامین زمین و قرارداد با پیمانکار محور باشند و دولت فقط نقش حمایتی داشته باشد.
از آنجایی که تجمعات مردمی در اعتراض به مسکن ملی در استان قزوین به طور پی در پی در دو سال اخیر اتفاق میافتد؛ استاندار قزوین دلیل اصلی این اتفاق را دولتی شدن ساخت مسکن میداند و تصریح کرد: استان قزوین از استانهای پیشرو در ساخت و تکمیل مسکن ملی در کشور است و چون اکنون به مرحله تحویل رسیده و طبیعتا هزینههای ساخت برای پیمانکاران شامل تورم شده لذا آورده بیشتری را میطلبند و این منطقی است اما مردمی که به امید خانهدار شدن در این طرح ثبتنام کردند هم در ابتدا مبلغ ۴۰۰ میلیون را تقبل کردند در حالی که امروز با اضافهپرداخت مواجه شدهاند و این زمینه نارضایتی را فراهم کرده است.
گفتنی است از زمان افزایش اقساط مسکن ملی، شاهد اعتراضات متعددی از متقاضیان در سطح استان هستیم و وقتی خبرنگار ما در این تجمعات به میان مردم رفته و از مطالباتشان سوال میکند نیز آنها از طولانی شدن زمان تحویل واحدها و افزایش اقساط از ۶ قسط به ۱۰ الی ۱۱ قسط گلایه دارند؛ بهطوری که در ابتدای پروژه متعهد بر پرداخت ۳۰۰ الی ۴۰۰ میلیون شدند اما اکنون تحویل واحدها مشروط به پرداخت ۶۰۰ میلیون تومان از سوی متقاضیان شده است و با توجه به اینکه بیشتر آنها از اقشار ضعیف و کمبرخوردار جامعه هستند، توان پرداخت این اضافه مبلغ را ندارند.
خواسته مردم از دولت، مساعدت آنها برای خانهدار شدن پس از سالها انتظار است؛ امیدواریم با ساز و کار مناسب، این رویای دیرینه مردم برای صاحبخانه شدن نیز به واقعیت تبدیل شود.
وضعیت مسکن ملی در استان زنجان
طرحهای نهضت ملی مسکن در زنجان، علیرغم وعدههای داده شده و تخصیص بودجه، با چالشهای متعددی مواجه است.
عدم هماهنگی میان دستگاههای دولتی، مشکلات زمین و تملک اراضی، کمبود نیروی متخصص و محدودیتهای مالی، از جمله موانع اصلی پیشرفت پروژهها هستند.
برای اجرای موفقیتآمیز این طرحها، نیاز به اصلاح فرایندها، افزایش شفافیت و هماهنگی بیشتر میان نهادهای مسئول وجود دارد.
مشکلات تامین آورده در استان زنجان هم صدق میکند بهطوری که یکی از متقاضیان در بیان مشکلاتش گفت: تاکنون ۶۸۰ میلیون تومان واریزی داشتهام و هنوز حتی به مرحله انتخاب واحد نرسیدهام و در بلاتکلیفی به سر میرود.
وی عنوان کرد: مقرر شده بعد از انتخاب واحد نیز مبلغ ۲۲۰ تا ۳۰۰ میلیون تومان دیگر نیز واریز شود تا بتوانیم مسکن خود را تحویل بگیریم، در کنار این امر گویا تسهیلات ۵۰۰ میلیون تومانی نیز برای این واحدها در نظر گرفته شده است که باید بعد از تحویل شروع به واریز اقساط ۶تا۷ میلیون تومانی آن کنیم!
مشخص نیست چه زمانی خانهها را تحویل بدهند و دائم مبلغ را بالا میبرند، یک کارگر ماهی ۱۱ میلیون تومان قسط میدهد و در حالی که حقوق او از قسطی که میدهد بعضاً کمتر است.
جعفر قزوینیان، مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان درباره وضعیت مسکن ملی این استان بیان کرد: پروژههای نهضت ملی مسکن در استان زنجان به لحاظ پیشرفت، در سطح کشور در مرحله نازککاری و تحویل واحدها قرار دارند.
وی افزود: از ۲۷ هزار واحد مسکن حمایتی مورد تعهد این اداره، ساخت بیش از ۲۰ هزار واحد آغاز شده که بیش از ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و تاکنون بیش از ۵ هزار واحد به متقاضیان تحویل داده شده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان زنجان همچنین تصریح کرد: تا پایان سال جاری، ۹۰ درصد از تعهدات با تأمین زیرساختهای لازم ارائه خواهد شد.
وی عنوان کرد: در استان زنجان هیچ مشکلی از لحاظ زیرساختی وجود ندارد و برنامهریزی برای تأمین خدمات روبنایی شامل مساجد، مدارس و فضای سبز آغاز شده است.
قزوینیان با بیان اینکه ثبت نام جدید در سامانه هم فعلاً وجود ندارد، میگوید: در اجرای طرح نهضت ملی مسکن، همکاری تمامی دستگاههای اجرایی ضروری است.
وضعیت مسکن ملی آذربایجان غربی
پیمان آرامون، مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی با اشاره به آخرین وضعیت پروژههای نهضت ملی مسکن در استان، اظهار داشت: میزان نهایی آورده شخصی متقاضیان بسته به زمان اتمام پروژه متفاوت است و بهطور میانگین بین ۵۰۰ تا ۶۰۰ میلیون تومان برآورد میشود، این مبلغ ممکن است به دلیل شرایط توپوگرافی منطقه و سختی اجرای پروژه تا ۷۰۰ یا حتی ۸۰۰ میلیون تومان نیز افزایش یابد.
وی عنوان کرد: نوع پروژه، موقعیت زمین و پیچیدگیهای فنی در تعیین میزان دقیق آورده شخصی نقش مهمی دارد، مهمترین عامل رکود در پروژههای نهضت ملی مسکن در استان، کمبود آورده شخصی از سوی متقاضیان بوده است.
طیبیفر، رئیس اداره نظارت بر طرحهای مسکن و بازآفرینی شهری آذربایجان غربی با اشاره به وضعیت ثبتنامکنندگان، اظهار داشت: تاکنون ۳۹ هزار و ۱۶۰ نفر در استان واجد شرایط طرح نهضت ملی مسکن شناخته شدهاند که از این میان ۲۳ هزار و ۷۷۵ نفر حائز شرایط هستند و ۲۴ هزار و ۵۳۴ نفر نیز آورده اولیه خود را تکمیل کردهاند.
وی افزود : از مجموع یکهزار و ۹۹۲ هکتار زمین در نظر گرفتهشده برای این طرح، تاکنون یکهزار و ۳۲ هکتار زمین با ظرفیت ساخت ۴۳ هزار و ۵۹۰ واحد مسکونی آمادهسازی شده و متقاضیان میتوانند ساختوساز را آغاز کنند.
رئیس اداره نظارت بر طرحهای مسکن و بازآفرینی شهری آذربایجان غربی ادامه داد: تاکنون عملیات اجرایی ساخت ۱۶ هزار و ۷۴ واحد مسکونی در استان آغاز شده که از این تعداد، ۷ هزار و ۵۰۸ واحد وارد مرحله عقد قرارداد مدنی شدهاند، در پروژههای انبوهسازی در شهرهای بزرگ استان، میانگین پیشرفت فیزیکی پروژهها به حدود ۳۰ درصد رسیده است.
وی با اشاره به یکی از چالشهای اصلی این طرح تصریح کرد: یکی از مشکلات موجود، عدم همکاری برخی بانکهای عامل در پرداخت تسهیلات بانکی به متقاضیان است که موجب کندی در روند پیشرفت پروژهها شده است.
یکی از متقاضیان طرح نهضت مسکن ملی در آذربایجان غربی گفت: با وجود وعدههای متعدد مسئولان، روند اجرای پروژههای طرح نهضت مسکن با مشکلات متعددی همراه است که موجب کندی پیشرفت کارها شده است.
وی افزود: عدم تخصیص به موقع تسهیلات بانکی، مشکلات حقوقی در زمینه واگذاری زمین و نبود نظارت مؤثر بر عملکرد ساخت و ساز از مهمترین چالشهایی است که اعضا با آن دست و پنجه نرم میکنند. این مشکلات باعث افزایش هزینهها و نارضایتی متقاضیان شده است.
وضعیت مسکن ملی در استان اردبیل
محبوب حیدری، در رابطه با آخرین وضعیت طرح نهضت ملی مسکن در استان اردبیل میگوید: به دنبال اعلام فراخوان عمومی برای مشارکت در طرح نهضت ملی مسکن در استان اردبیل، حدود ۱۲۰ هزار نفر در سامانه مربوطه نامنویسی کردند، پس از ارزیابیهای انجام شده، ۹۷ هزار نفر حائز شرایط لازم تشخیص داده شدند که از این میان، پرونده ۳۳ هزار نفر به مرحله تأیید نهایی رسید.
وی ادامه داد: در نهایت، نزدیک به ۲۹ هزار و ۴۰۰ نفر با پرداخت مبلغ اولیه ۸۰ میلیون تومانی، رسماً به جمع مشارکتکنندگان این طرح پیوستند.
حیدری اضافه کرد: پس اعلام خبر تخصیص زمین به ۲۷ هزار و ۱۷۷ نفر از متقاضیان مسکن ملی در استان اردبیل، عملیات اجرایی ساخت واحدهای مسکونی برای این افراد آغاز شد که تلاش میکنیم تا با تأمین زمین برای ۲ هزار متقاضی باقیمانده، هر چه سریعتر عملیات ساخت واحدهای مسکونی آنها را نیز آغاز کنیم.
وی گفت: در حال حاضر، زیرساختهایی مانند آب، برق و گاز در مساحتی بالغ بر ۷۶۰ هکتار در شهر اردبیل در حال آمادهسازی است و امیدواریم تا پایان سال جاری، ۱۵ هزار واحد مسکونی را تکمیل و به متقاضیان تحویل دهیم.
حیدری همچنین از آمادگی برای افتتاح و تحویل یک هزار و ۴۰۰ واحد مسکن ملی در استان اردبیل به متقاضیان تا پایان امسال خبر میدهد و میگوید: این واحدها شامل پروژههای حمایتی، بازآفرینی شهری، مسکن روستایی و پروژههای خود مالکی هستند که توسط اداره کل راه و شهرسازی استان به اجرا درآمده است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان اردبیل گریزی نیز به موانع پیشروی طرح نهضت ملی مسکن زد و توضیح داد: تلاطم بازار مصالح و خدمات ساختمانی، یکی از چالشهای اساسی این پروژه ملی به شمار میرود که از متولیان امر انتظار میرود تا با تدابیر کارآمد، از این نوسانات کاسته و ثبات را به این حوزه بازگردانند.
وی، کمبود نیروهای ماهر و متخصص در حوزه ساختوساز، محدودیت در تأمین میلگرد و سیمان، و همچنین همراهی ناکافی برخی از بانکها در ارائه تسهیلات را بهعنوان موانعی دیگر در مسیر این طرح برشمرده و تأکید میکند: رفع این مشکلات، نقشی حیاتی در پیشبرد سریعتر پروژهها ایفا میکند.
یکی از شهروندان اردبیلی که بیش از سه سال است که برای مسکن ملی ثبتنام کرده است، گفت: من کارگر روزمزدی هستم که تقریباً روزی ۵۰۰ هزار تومان درآمد دارم؛ دو سال پیش برای مسکن ملی ثبتنام کردم و برای اینکه بتوانم پیشپرداخت را پرداخت کنم، مجبور شدم طلا و جواهرات همسر و دخترم را بفروشم، و کلی قرض بگیرم؛ ۸۰ میلیون تومان پیشپرداخت دادم و امیدوار بودیم که با این تلاش و فداکاری بتوانیم یک خانه داشته باشیم؛ اما الان نزدیک دو سال میگذرد و فعلاً خبری از تحویل خانه نیست.
وی ابراز کرد: در عرض یک ماه دو بار برای ما پیام آمد «هر بار ۸۰ میلیون تومان» مجموعاً ۱۶۰ میلیون تومان که برای مسکن ملی پول واریز کنیم؛ حال سؤال اینجاست؛ آیا واقعاً مسئولان فکر میکنند افرادی که در این طرح ثبتنام کردهاند هر ماه ۱۶۰ میلیون درآمد دارند؟ آنهایی که برای مسکن ملی ثبتنام کردهاند اگر توانایی پرداخت ماهیانه ۱۶۰ میلیون را داشتند مطمئناً بالای شهر برای خودشان خانه میخریدند اینطوری مستأجر و نیازمند نبودند لطفاً کمی انصاف داشته باشید و واقعگرا باشید و تجدیدنظر بفرمایید؛ چون با توجه به اینکه توانایی پرداخت نداریم مجبوریم امتیاز را واگذار کنیم، سود را دلال جماعت میبرد و ما همچنان اندر خم یک کوچه میمانیم؛ لطفاً دلال پرور نباشیم.
بررسی اجمالی وضعیت مسکن این چهار استان بهطور کلی نشان میدهد که بیشتر این واحدها با مشکل مالی مواجه هستند و اگر این مسئله حل شود، گره کور راکد بودن این پروژهها باز خواهد شد و سبب پایان یافتن کابوس برای چشمانتظاران مسکن خواهد شد.
انتهای خبر/