به گزارش نه وار نیوز; بر اساس کشفیات باستانشناسی، قدیمیترین اشیایی که میتوان ریشه ملیله ایران را در آن جستجو کرد، متعلق به دوره هخامنشیان است. در دوران ساسانی نیز صنعتگران فلزکار و مخصوصا نقرهکاران ظروف گران قیمت و سرشار از ذوق و سلیقه هنری خود را برای مصرف طبقات مرفه جامعه ساخته میشد و در راه خلق آثار بسیار ظریف و هنرمندانه همه استعداد خود را به کار میگرفتند و در برخی موارد نیز استفاده از سنگهای قیمتی، زیبایی این اشیا را دو چندان میکند.
در دوران سلجوقی اکثر سازندگان آثار نفیس فلزی هنرمندان خراسانی ساکن در شرق و شمال شرقی ایران بودند که عدهای از آنان به علت جنگهای خونین و زد و خوردهای محلی، ترک وطن کرده، در سایر شهرها از جمله زنجان، بروجرد، همدان، تبریز و به ویژه شهر موصل مقیم شدند.
با توجه به آنچه که اشاره شد، احتمال میرود هنرمندان خراسانی هنر فلزکاری از جمله ملیلهکاری را در سال پنجم هجری قمری در زنجان رواج دادند. از دوران قاجاریه نیز تعدادی سر قلیان، گیره استکان، سینی در اندازههای مختلف، گوشواره، سینهریز و...، باقی مانده که بخشی از آنها در موزههای داخلی و خارجی و بخشی نیز به صورت مجموعههای خصوصی و یا نزد خانوادهها نگهداری میشود.
ملیلهکاری تا قبل از دوره پهلوی، به عنوان هنردستی بومی زنجان فقط در این شهر معمول بوده، منتهی در زمان حکومت رضاخان با مهاجرت تعدادی از هنرمندان این شهر به تهران و اصفهان در سایر نقاط کشور نیز رواج یافت. سرویسهای چایخوری و شربتخوری ، جعبه جواهرات و دسته چاقو، عمده ترین محصولات تولیدی تا این دوران بوده اند. هنرمندان زنجانی در سال های بعد، به تدریج بر انواع این دست ساختههای های زیبا افزودند، شاید بتوان رونق این هنر صنعت را در زنجان، دوران سلجوقی دانست و همچنین بر اساس آثارباقی مانده از دوره صفوی، این دوره را اوج شکوفایی این هنر دانست.
ریز نقوش متداول در ملیله زنجان همانند سایر نقشهای صنایع دستی اکثرا ذهنی و الهام یافته از طبیعت و طرحهای سنتی است، مهمترین و رایجترین نقشهای ملیله زنجان عبارتند از: اشک، جغه، پیچک، ترمه و غنچه، برگ، واو ملیله، دوچشم، برگ فرنگ، سهچهارچشم، کورملیله و تابیده، که هر یک دارای ویژگی خاص خود هستند.
با توجه به قدمت این هنر اصیل در زنجان، هنرمندان ماهری در این حوزه در استان زنجان فعالیت دارند و آثار فاخری را هم تولید کردهاند.
اخیرا هم یکی از هنرمندان زنجانی در جشنواره طراحی جواهرات در بخش ملیله موفق به کسب مقام شده است.
الهام جزدائمی هنرمند فعال در این رشته با اشاره به اینکه جشنواره طراحی جواهرات با حضور استانهای مختلف کشور برگزار شد، گفت:طرحی که بنده ارائه کردم، ترمه به سبک ملیله بود.
وی با اشاره به اینکه به علت شرایط کرونایی جشنواره به صورت مجازی برگزار شد، افزود:حتی معرفی و همچنین آئین اختتامیه نیز به صورت مجازی برگزار شد.
جزدائمی با اشاره به فعالیت 6 ساله خود در این رشته هنری بیان کرد: کار در عرصه هنر با توجه به ظرافت خاصی که دارد، سخت است اما تلاش و ممارست در این کار موفقیت را هم به دنبال دارد.
وی با اشاره به فعالیت 6 ساله خود در کار ملیله بیان کرد: یکی از مشکلاتی که در این مدت گریبانگیر من و سایر هنرمندان شده گرانی مواد اولیه است.
این برگزیده جشنواره طراحی جواهرات افزود: با توجه بهگران شدن مواد اولیه هنرمند مجبور به درک شرایط مشتری بوده و کارهای خودرا ارزانتر از قیمت واقعی عرضه میکنند، در حالی که این امر ضربه اقتصادی بسیاری به هنرمندان میزند.
وی با اشاره به اینکه هنرمندان اغلب با دستمزد بسیار ناچیزی کارهای ملیله را میسازند، گفت: باید فکری به حال حمایت از این هنرمندان شوند، چون گاها برخی از هنرمندان به علت کسادی بازار این هنر را کنار گذاشتهاند.
انتهای پیام/ع
آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. قسمت های مورد نیاز علامت گذاری شده اند. *